Kom & Zie Logo
Moldavië

Een droom is uitgekomen

Langs hobbelige zandwegen knart een Ford Transitbusje langs kleine dorpjes door heel Moldavië. ‘Weet u de weg naar familie Stanev?’. Op zoek naar de roots van kinderen met een beperking van het kindertehuis in Orhei. Ouders worden gevonden, familiebanden hersteld en kinderen worden weer naar huis gehaald! WONDEREN, waar je bijna niet van durfde te dromen! Maar ook, ouders die geen contact meer willen met hun kind omdat het gehandicapt is en het niet zien zitten om er voor te zorgen: uit armoede, uit schaamte, uit onwetendheid.

Moldavië is het armste land van Europa en voor veel mensen is het moeilijk om financieel het hoofd boven water te houden. Dit geldt met name ook voor veel ouders van kinderen met speciale leerbehoeften. Gehandicapte kinderen vragen extra zorg, tijd en vaak extra financiële investeringen. Vanuit de overheid is er weinig financiële en morele steun. Het fulltime zorgen voor je gehandicapte kind is vaak een psychische en fysieke zware belasting en betekent vaak dat een van de ouders niet buitenshuis kan werken en daardoor minder financiële inkomsten binnen het gezin.

In zowel de stad als provincie Orhei wordt geen speciaal onderwijs aangeboden. In de stad Orhei is een staatstinstelling voor kinderen (jongens) met een mentale en of fysieke beperking. De verschillen tussen het opgroeien in een internaat/instituut of het opgroeien in een stabiele thuissituatie zijn erg groot; met name wat betreft  persoonlijke aandacht en liefde en persoonlijke ontwikkelingskansen. De toestand in veel staatsinstellingen voor volwassenen met een handicap/beperking/psychische problemen is erbarmelijk.

Sinds 2002 wonen en werken we in Moldavië onder het werk met kinderen en jongeren met een beperking. Jaren van verrassingen en teleurstellingen, van moed bijna laten zakken en van nieuwe hoop en energie. Jaren van plannen schrijven en van onze dromen dromen…

‘Wat zou het mooi zijn om ouders met een gehandicapt kind te helpen, ze bij te staan met advies en ze helpen met een alternatief, zodat plaatsing in een internaat verkomen kan worden! Wat zou het super zijn om een centrum te starten waar we aan iedereen kunnen laten zien dat ook kinderen met een beperking WONDERKINDEREN zijn!

Jaren van ongeduldig wachten, van vertrouwen en gebed. EN, er werd een DROOMlocatie gevonden, in de stad Orhei vlakbij het meer en bos! In 2008 werd een begin gemaakt met de bouw van het DROOMkasteel ‘Kom & Zie’!

Langs hobbelige zandwegen sjeest een Mercedes Sprinter bus langs kleine dorpjes in en rond Orhei, om kinderen en jongeren met een beperking op te halen voor ‘Kom & Zie’, een dagcentrum van YFC Moldova dat sinds begin 2011 verschillende diensten aanbiedt om 20 bijzondere kinderen en jongeren volop te stimuleren in hun ontwikkeling!

We zijn blij en dankbaar voor alle financiële hulp en gebed in de afgelopen jaren! We blijven dit ook nodig hebben om de kinderen en jongeren van een plekje  in ‘Kom & Zie’ te blijven verzekeren,  en om  onze dromen verder te dromen!  Dromen dat we groeien in kennis en professionaliteit! Dromen dat de mogelijkheden groeien om aan iedereen te laten zien dat deze kinderen unieke en talentvolle creaties zijn van een liefdevolle God! Zij zijn het waard om gezien te worden!  Droomt u mee?

Marielle Turculet-de Jong

 

 

Het LOGO ‘Vino si Vezi’ (Kom & Zie)

De tekening op het logo is in 2006 gemaakt door Ion Stanev die toen 9 jaar oud was. Ion werd na zijn geboorte afgestaan door zijn ouders en groeide op in verschillende staatinstellingen. Vanaf zijn 4e jaar woont Ion in het internaat voor gehandicapte jongens in Orhei. Ion heeft lichamelijke beperkingen en heeft afwijkingen aan zijn armen en benen. Ion tekende vaak zijn ouders met hem zelf in het midden, hij wilde zo graag naar huis!

Tijdens onze zoektocht naar de roots van kinderen van het kindertehuis in Orhei zijn ook de moeder en zussen van Ion gevonden in een stad in het zuiden van Moldavië. Ze zijn een paar keer bij Ion op bezoek geweest maar willen helaas geen contact meer met Ion. Een schrijnende situatie. Maar Ion blijft dromen dat hij eens naar HUIS mag. ‘Ook ik heb recht op ouders, op een huis en dat ik net als andere kinderen ook gewoon naar school kan gaan’!

In het dagcentrum ‘Kom & Zie’ worden kinderen en jongeren volop gestimuleerd in hun ontwikkeling, acceptatie in de maatschappij gestimuleerd en worden ouders ondersteund zodat kinderen met een beperking thuis kunnen blijven wonen!

‘Kom & Zie’ wil iedereen uitnodigen om eens een kijkje te komen nemen bij het dagcentrum! En te zien hoe talentvol, uniek en waardevol deze mooie creaturen van God zijn! Kom en Zie hoe groot Zijn liefde voor deze kinderen en jongeren is, en hoe hoopvol de toekomst mag zijn voor iedereen die in Hem gelooft!

Hé kom je kijken wie ik heb ontmoet
Kom en zie, kom en zie
Hé kom je kijken Hij doet alle mensen goed
Kom en zie, kom en zie

De blinden maakt Hij ziende
Gevangenen maakt Hij vrij
De armen zijn Zijn vrienden
En Hij houdt van jou en mij

De lammen laat Hij lopen
Bedroefden maakt Hij blij
Hij maakt de hemel open
Want Hij houdt van jou en mij

Hé kom je kijken wie ik heb ontmoet
Kom en zie, kom en zie
Hé kom je kijken Hij doet alle mensen goed
Kom en zie, kom en zie

202