Kom & Zie Logo
Moldavië

Reisverslag maart 2017

Vrijdag

Image may contain: 2 people, people sittingWe nemen jullie graag  even mee in onze belevenissen tot nu toe... 
Na een lange reisdag gisteren, kwamen we 's nachts veilig aan in de hoofdstad Chisinau. Daar stond Sergiu, de directeur van Kom&Zie, ons op te wachten en bracht ons naar Orhei. We hadden een heerlijke nacht en stonden op tijd op. 
Vandaag stond op het programma: bezoek jongensinternaat Orhei, ontmoeting personeel van het Kom&Zie dagcentrum en voedselpakketten brengen bij 6 gezinnen. Bij de foto's een toelichting. 
Wat een indrukwekkende dag, waarop we veel zagen van ellendige / trieste omstandigheden. Maar ook zijn we blij te zien dat er vooruitgang wordt geboekt, zoals in het jongensinternaat waar een nieuwe directrice zorgt voor verbeteringen waardoor gehandicapte jongens een klein beetje vooruit gaan in hun ontwikkeling en meer aandacht en liefde krijgen van hun begeleiders!

Zaterdag

Vandaag stonden er culturele activiteiten op het programma. We zijn vanmorgen naar de markt in Orhei geweest en vanmiddag heeft Sergiu ons naar de hoofdstad Chisinau gebracht om daar wat van de cultuur op te snuiven. De hele dag heeft het flink geregend, maar dat mocht de pret niet drukken; het is erg gezellig om met elkaar op te trekken! In Chisinau hebben we o.a. een orthodoxe kerk bekeken en het nationaal historisch museum. Image may contain: 3 people, people smiling, people sitting and shoes
Vanavond gaan we ons voorbereiden op de kerkdienst in de baptistengemeente morgenochtend, we zullen daar als groep wat zingen en de groeten uit onze gemeente in Woudenberg overbrengen. We kijken uit naar goede ontmoetingen!

Zondag, een bijzondere dag om hier te beleven! Vanmorgen waren we te gast in de baptistengemeente van Orhei, waar Sergiu (directeur van Kom&Zie) de predikant is. Hij ging deze dienst voor, maar er was ook een gastpredikant uit Roemenië die mocht preken. Als groep hebben we het lied 'Heer, u bent mijn leven' gezongen en heeft Gerda ons voorgesteld in het Roemeens (!) en verteld waarom we in Orhei zijn. Bijzonder was het om in kleine groepjes voorbede te doen voor Noord-Korea, in onze eigen talen, maar verbonden als christenen en weten dat God ons hoort! De preek ging over 2 Koningen 20:1-6 (ziekte van Hizkia). We zijn hier nu op de aarde, maar eens verlaten we de aarde. Het gaat niet om de lengte van heImage may contain: 3 people, people sitting, table and indoort leven, maar om de kwaliteit. God weet van de problemen in je leven. Leg je moeite, zorgen, ziekten en problemen bij Hem! Bid en vertrouw! God geeft eeuwig leven. We mogen God danken voor het leven dat Hij geeft! Na de preek werd er een baby'tje opgedragen. Tenslotte mocht Jaap de groeten overbrengen vanuit Woudenberg en hebben we de gemeente gevraagd te blijven bidden voor het Kom&Zie project. 
Uit de kerk hebben we, 'zoals we dat gewend zijn', koffie gedronken met gebak. Ondertussen was Valentin bij ons aangeschoven, hij heeft bij Mariëlle en Tudor gewoond toen zij in Moldavië woonden. 
In de loop van de middag zijn we naar Oud-Orhei geweest. Vanavond at een jongeman uit het jongensinternaat met ons mee. Hij is verstandelijk goed, maar heeft een spraakprobleem. Hij kan erg mooi schilderen! Heeft ook een prachtige muurschildering gemaakt in het Kom&Zie huis.
Vanavond gaan we nog wat nadenken over een stukje uit de bijbel en rusten we uit. We hebben ontzettend zin om morgen een dag mee te draaien op het dagcentrum en de kinderen die hier komen te zien!

Al weer de laatstImage may contain: 1 person, standing and indoore dag in Orhei... Vandaag kwamen de kinderen naar het Kom&Zie huis (vorige week was er vakantie) en wij konden de hele dag meelopen en meekijken. Wat was dat geweldig! Zo mooi om blije kinderen te zien, die genoten van de activiteiten en de liefdevolle aandacht van hun begeleiders. We laten hier vandaag graag veel foto's van zien!
Vanavond hebben we gegeten in een restaurant in Orhei en hebben we de managers van het Kom&Zie huis uitgenodigd, samen met hun gezinnen, om met ons mee te eten. Zij vonden dat fantastisch en ook hun kinderen hebben zo genoten!! Dit was een hele mooie en gezellige afsluiting van ons bezoek aan Moldavië. Namens het team van het Kom&Zie huis brengen wij graag de groeten over aan de mensen in Nederland die betrokken zijn bij het project. 
Vannacht zullen wij een korte nacht hebben. Om 3.30 uur worden wij door Sergiu opgehaald en zullen we vertrekken naar het vliegveld...

212